Empty

Totaal: 0,00 €

Preventieve acties: info voor zorgverleners

Op 14 november 2016 (Wereld Diabetes Dag) zet de Diabetes Liga diabetes en diabetespreventie extra in de kijker. Op 5 publieke plaatsen in Vlaanderen kunnen volwassen (vanaf 45 jaar met overgewicht of erfelijke belasting voor diabetes en 65-plussers) op een stand van de Diabetes Liga de mogelijkheid krijgen om, samen met professionals, het risico op type 2 diabetes na te gaan via een gevalideerde risicotest en te ontdekken wat men kan doen om een eventueel verhoogd risico op type 2 diabetes aan te pakken.

Personen die een score hebben vanaf 12, hebben een sterk verhoogd risico op type 2 diabetes. Verdere onderzoeken bij de huisarts en het nastreven van een gezonde leefstijl is essentieel om dit verhoogde diabetesrisico aan te pakken.

Ben je werkzaam in de regio Antwerpen, Dendermonde, Kortrijk, Sint-Truiden of Zaventem, dan kan je naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag deelnemen aan een preventieve actie om type 2 diabetes te helpen voorkomen.

 

 • Bepalen van het diabetes risico

De diabetes risicotest is gebaseerd op de gevalideerde FINDRISC test (FINnish Diabetes Risk Score) en schat het risico in om binnen de 10 jaar type 2 diabetes te ontwikkelen. In de Finse vragenlijst wordt gebruik gemaakt van 8 risicoparameters die, elk volgens een eigen gewicht, bijdragen in een totale risicoscore. Volgende items worden hierbij bevraagd: leeftijd, BMI, buikomtrek, gebruik van antihypertensiva, voorgeschiedenis van hyperglycemie, familiale voorgeschiedenis van diabetes, fysieke activiteit en voeding. Verschillende van de vragen uit deze vragenlijst zijn niet specifiek en komen ook voor in de vragen uit de gezondheidsgids van Domus Medica. De FINDRISC score correleert niet alleen met het risico om binnen de eerste 10 jaar diabetes te ontwikkelen, maar discrimineert ook goed voor het cardiovasculair risico.

Bij een score ≥ 12 is het risico op de ontwikkeling of aanwezigheid van type 2 diabetes sterk verhoogd. Verdere onderzoeken en (preventieve) maatregelen zijn noodzakelijk.

 • Wat doen als een patiënt zich aanmeldt op de praktijk met een score ≥ 12


Personen die een score hebben vanaf 12, hebben een sterk verhoogd risico op type 2 diabetes. Verdere onderzoeken bij de huisarts en (preventieve) maatregelen zijn noodzakelijk:

 1. Herevalueer het risico aan de hand van de FINDRISC test
 2. Bespreek het risico, de aanwezige risicofactoren en het belang van verdere onderzoeken aan de hand van de visuele kleurenschaal van de risicotest
 3. Bepaal de nuchtere glycemie en het cardiovasculaire risico

 

 

Nuchtere glycemie

< 110 mg/dl

Normale nuchtere glycemie

110 – 125 mg/dl

Gestoorde nuchtere glycemie (prediabetes)

 • 126 mg/dl

Diabetes:

 • Bevestiging diagnose d.m.v. herhaling nuchtere glycemie
 • Behandel risicofactoren conform “Aanbevelingen voor goede medische praktijkvoering: diabetes mellitus type 2”

Cardiovasculair risico

Op basis van bloeddruk, cholesterolratio, familiaal ischemisch event en rookgedrag (SCORE tabel)

SCORE < 5

Laag cardiovasculair risico

0-4% kans om binnen 10 jaar te overlijden aan een ischemisch cardiovasculair event

SCORE 5 – 10

Matig cardiovasculair risico

5-9% kans om binnen 10 jaar te overlijden aan een ischemisch cardiovasculair event

SCORE ≥ 10

Hoog cardiovasculair risico

Meer dan 10% kans om binnen 10 jaar te overlijden aan een ischemisch cardiovasculair event

     
 

 

 1. Bespreek het risico op basis van de FINDRISC, de nuchtere glycemie en het cardiovasculaire risico
 2. Behandel aanwezige risicofactoren zoals overgewicht, prediabetes (gestoorde nuchtere glycemie = 110 – 125 mg/dl, HbA1c = 5,7 – 6,5 mmol/dl, gestoorde glucose tolerantie), cholesterol, bloeddruk, ongezond leefstijlgedrag
 3. Geef geschreven leefstijladvies mee en verwijs persoon naar het geschikte leefstijlaanbod volgens eigen voorkeur: diëtist, tabacoloog, kinesist, sportclub

 

 • Leefstijlbegeleiding voor personen met een verhoogd risico op diabetes en cardiovasculaire aandoeningen

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag krijgen personen met een FINDRISC score ≥ 12 de unieke kans om een infosessie over diabetespreventie bij te wonen. Zo kan onmiddellijk actie worden ondernomen om type 2 diabetes voor te blijven. Vind mee informatie over deze infosessies door op de regio waar u werkzaam bent aan te klikken:

 • Kortrijk
 • Dendermonde
 • Antwerpen
 • Zaventem
 • Sint-Truiden

Vind meer informatie en documenten over diabetespreventie op www.diabetespreventie.be

Voor vragen of het bestellen van extra risicotesten en folders in kader van de actie Wereld Diabetes dag: preventie@diabetes.be

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht